Ocupand primul loc in privinta incidentei si locul al doilea printre cauzele de mortalitate prin neoplasm, cancerul prostatic reprezinta o veritabila problema de sanatate publica.
Examenul clinic, ecografia prostatica si determinarea pe scara larga a antigenului specific prostatic (PSA) - in multe tari la intreaga populatie masculina trecuta de 50 de ani - i-au imprimat acestui cancer atributul de cel mai diagnosticabil neoplasm.
Evolutia naturala a cancerului prostatic presupune marirea in volum a prostatei, extensia locoregionala, metastazele limfoganglionare si, in special, osoase, completate uneori de semne de obstructie urinara subvezicala - urinari frecvente, dificultate la mictiune, evacuare vezicala incompleta, imposibilitatea urinarii, insuficienta renala.
Tratamentul acestui neoplasm este diferentiat in raport de gradul de extensie in momentul diagnosticului.
Pentru cazurile cu cancer prostatic intracapsular (T1 - T2), fara ganglioni regionali interesati neoplazic si fara metastaze, tratamentul este radical si, totodata, curativ, pentru toata viata.
Tratamentul curativ este reprezentat de prostatectomia radicala - clasica, laparoscopica sau robotica - radioterapia externa si iradierea interna (interstitiala) sau brahiterapia, prin introducerea in prostata de material terapeutic sub ghidaj ecografic endorectal si aplicator perineal.
Materialul terapeutic introdus intraprostatic este Iod 125, in doze adaptate volumului tisular ce trebuie iradiat, in conformitate cu datele furnizate de calculator. In Centrul de Chirurgie Urologica ''Fundeni'' si Institutul Oncologic ''Fundeni'' au fost tratati recent prin aceasta metoda primii trei pacienti suferind de aceasta afectiune. Echipa urologico-oncologica de la ''Fundeni'' a fost asistata tehnic si medical de colegi cu experienta in domeniu din Germania si Belgia. In prezent, ac