(fragment)
Oricare ar fi raspunsul, intrebarea trebuie formulata. Cine stie sa auda si dincolo de cuvinte ramine surprins de frecventa cu care, fie la vreo lansare de carte sau la dezbateri publice, prin noianul de vorbe se imperecheaza voios doua cuvinte care deja au capatat statut de sintagma: “literatura braileana". Asupra acestor cuvinte care au puterea sa-si croiasca si singure vad semantic se cuvine sa aruncam o scurta ochire.
Numarul mare de carti publicate in ultimii ani de autori braileni sugereaza fara tagada existenta unui elan creator evident, rod al unor acumulari culturale de durata, puternice, in ultima vreme chiar si productive. De aceea trebuie sa ne lamurim daca formula mai sus pomenita este o alcatuire spontana si nevinovata, un automatism verbal, sau chiar sugereaza o anumita realitate culturala care s-a impus natural, fara sa tina seama de comentarii.
... Adesea, ca si in ginduri, se cuvine sa mai faci ordine in rafturile bibliotecii tale. M-am apucat nu demult sa adun pe o scindura actiniile sufletului meu, cartile scriitorilor braileni publicate din '90 incoace. Unele au insemnari, altele sint curate. Unele sint recitite, altele doar citite, citeva in rabdatoare asteptare. Unora le stiu facerea - evident, in sens biblic, caci, nu-i asa ? La inceput a fost cuvintul! ... - altora le stiu evolutia dupa publicare.
Pe unele le-am citit mai intii in manuscris, pe altele le-am primit cu uimire si tulburare din mina autorilor cind doar vazusera lumina neagra a tiparului, asa, cu litera uda si copertile moi. si s-au adunat de-un raft gemind. L-am privit cu curiozitate si am avut revelatia ca, adunate, puterea acestor carti creste inzecit. si calatoria poate sa inceapa ! ...
Toate referirile din aceste rinduri vor avea ca raft de sprijin cartile gindite, scrise si / sau publicate la Brail