Intrunit in sedinta speciala de Guvern, Cabinetul Tariceanu a finalizat proiectul primului buget european al Romaniei. Dupa adoptarea documentului, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca acesta este cel mai mare buget alocat pentru investitii din 1990 incoace si ca nu va fi destinat clientelei politice, ci satisfacerii nevoilor unui cetatean al Uniunii Europene.
Nu stim cat de mult ne vom apropia in 2007 de nivelul de trai din UE, cert este insa ca, in drumul spre atingerea acestui deziderat, bugetul pare sa faca un pas inainte.
De exemplu, pentru Sanatate vor fi alocati aproximativ 196 de euro pe cap de locuitor, de doua ori mai mult decat la sfarsitul guvernarii PSD, pensiile vor creste cu 15%, salariul mediu va atinge teoretic 1.270 lei, cu 12% mai mult decat la jumatatea acestui an, iar Educatia va primi, tot pentru prima data dupa 1990, 5,2% din PIB.
Pe de alta parte, contributiile angajatorilor la asigurarile sociale vor scadea cu doua puncte procentuale, iar fondurile alocate sistemului de transport vor permite ca pana la orizontul anului 2010 sa avem vreo 500 de km de autostrazi.
Intrebarea care se pune in acest moment este daca autoritatile isi vor permite pana la urma sa transforme in realitate toate aceste promisiuni. Bineinteles, un raspuns nu poate fi dat pe loc, dar daca ne uitam la rezultatele acestui an se pare ca economia a inceput sa duduie: avem excedent bugetar, a crescut nivelul investitiilor straine, al productivitatii si au aparut noi locuri de munca.
Iar la toate acestea o contributie importanta a avut-o si introducerea cotei unice. Pe de alta parte, prognozele privind cresterea PIB si scaderea inflatiei sunt in grafic.
Cu scepticismul caracteristic, delegatia Fondului Monetar International a apreciat aceste semne de insanatosire a economiei, dar a atras atentia ca