colaboratori ai regimului comunist. Au pactizat cu ideologia timpului, dând la iveală partituri în care au proliferat ideile militante comuniste. Regretăm acest fapt", a spus Cosma."80% din ei au colaboratori ai regimului comunist. Au pactizat cu ideologia timpului, dând la iveală partituri în care au proliferat ideile militante comuniste. Regretăm acest fapt", a spus Cosma.
"80% din ei au decedat"
Conducerea nu a precizat numele unor personalităţi care încă mai activează în domeniu. "Nici 10% din membrii uniunii nu au fost cântăreţii partidului, iar dintre cei care au fost, 80% au murit. Niciunul nu mai este în prim-planul vieţii publice. Sunt în vârstă, aproape toţi au peste 75 de ani. Ne luptăm cu fantome şi cu oameni care n-aş vrea să facă infarct auzind. Nu dorim ostracizarea colegilor noştri. Sunt membri ai uniunii, nu vor fi daţi afară, nu vor suporta asemenea consecinţe, mai ales după atâţia ani. Dar îi ştim şi facem o asanare morală ", a susţinut Cosma. "Au existat ani în care eu îmi scuz colegii care au scris, momente în care, pentru a exista restul muzicii uşoare, erau anumite comenzi pe care nimeni nu le-a făcut din convingere", a adăugat compozitorul Horia Moculescu, care a spus că, de multe ori, opera compozitorilor a fost manipulată în scop propagandistic, fără acordul artiştilor. El a povestit că din excesul de zel al unui coleg, rima "Vladimirescu-Bălcescu" a devenit "Vladimirescu-Ceauşescu" în finala concursului Mamaia 1976. Acelaşi zel a creat şi amestecuri comice în texte: "Neclintiţi, urmăm partidul!", "Noi, degeneraţii".
Fugaru: "Eu am scris despre pace"
Compozitorul Cornel Fugaru a declarat pentru Adevărul că, "pe vremea aceea, toată lumea era în aceeaşi oală. Trecutul a fost o ruşine, fiecare din toate domeniile minţea ca să poată merge mai departe. Festivalul Mamaia trebuia să conţină şi una-două piese despre
tov