Ca si Justitia, Sanatatea se dovedeste a fi oarba. Nu conteaza ce venituri ai, important este doar sa fii asigurat in sistemul de sanatate pentru a putea beneficia de asistenta medicala si de retete subventionate.
Oricarui platitor al contributiei pentru asigurari sociale de sanatate i se opreste lunar un procent de 6,5% din salariul brut. Fie ca salariul este minim pe economie, adica 3.700.000 lei, fie ca ajunge la citeva zeci de milioane, procentul este acelasi si, implicit, suma creste cu cit venitul este mai mare. Cu toate acestea, serviciile medicale si conditiile de efectuare a tratamentului medical oferite de sistemul de sanatate al statului sint aceleasi pentru toti.
Fireste, exista si alternativa cabinetelor medicale de specialitate private. Insa nu sint multi cei care isi permit sa apeleze la serviciile din afara retelei sanitare de stat.
Astfel, la usile medicilor de familie, care trebuie sa elibereze trimiteri catre medicii de specialitate sau retete, asteapta de regula pensionari sau angajati ale caror venituri rareori depasesc salariul mediu net pe economie (841 de lei in luna august).
Din discutiile pe care le-am avut cu angajatii unei banci, unde salariul mediu este de circa 2000 de lei, a reiesit ca, din lipsa de timp, ei prefera sa isi faca direct programare la un cabinet particular, sau sa isi procure medicamentele direct din farmacii, la recomandarea farmacistilor.
Unul dintre cei cu care am discutat ne-a relatat ca, de la infiintarea cabinetelor medicilor de familie a apelat la medicul sau de familie, doar o data sau de doua ori: " La medicul de familie este mai tot timpul aglomeratie. Dat fiind faptul ca mai toata ziua sint la birou, nu-mi permit sa-mi pierd citeva ore la rind la medicul de familie. De cite ori am avut o problema de sanatate, mi-am facut programare la un medic specialist, pr