Atat sunt de fragili si de naivi copiii, incat foarte usor li se pot intampla accidente, daca parintii nu-i supravegheaza bine.
La varstele cele mai fragede, el nu are simtul pericolului si tocmai de aceea este total dependent de parinte. Accidentele la care sunt supusi cel mai des micutii: loviturile la cap cauzate de cazaturi. Pentru a le preveni, asigurati-va ca patul, caruciorul sau oricare alt loc unde sta/doarme micutul sunt bine inchise lateral, protejate cu perne sau pleduri. De pe la 2 ani, copilul incepe sa manifeste o dorinta puternica de cunoastere, materializata prin explorarea spatiului sau inconjurator. Incepe sa traga lucruri de pe masa, sa rastoarne, sa dea iama prin sertarele casei. Apropo de asta, chiar imi amintesc cum, mica fiind, m-au gasit parintii intr-o zi "nevinovata" langa un sertar deschis, inconjurata de pastile multicolore. Nu le-am inghitit (dar parintii n-aveau de unde sti), asa ca am ajuns, de urgenta, la medic. N-au fost prea placute spalaturile stomacale... De aceea, indepartati orice lucru periculos care ar putea starni curiozitatea copilului (medicamente, detergenti, sticle sau borcane colorate) si lasati in sertare la indemana lui numai lucruri inofensive. ("Cum sa prevenim accidentele?" - UNICEF Romania) Mai des - In partea a doua a zilei De la 6 ani, dupa ce a terminat de explorat casa, copilul ia in primire curtea, strada... Indreptati-va atentia catre riscurile din spatiul exterior casei, inclusiv accidentele rutiere. Nu lasati copilul nesupravegheat pe strada si nu-l trimiteti singur la cumparaturi.
De regula, accidentele se petrec in a doua parte a zilei, atunci cand parintii sunt mai obositi, prinsi cu treaba, iar supravegherea copilului slabeste. Atat sunt de fragili si de naivi copiii, incat foarte usor li se pot intampla accidente, daca parintii nu-i supravegheaza bine.
La varstele cele mai fragede, el