Datorita coborarii rapide a marjelor dobanzilor de pe piata, bancile pentru locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB pentru Locuinte (HVBBPL) - s-au vazut nevoite sa anunte modificari importante in oferta incepand cu acest trimestru .
RBL a introdus creditul „Intermediar“, iar HVBBPL a lansat patru noi tipuri de contracte de economie si credit extrem de flexibile, croite pentru a lasa suficient spatiu de manevra clientilor nehotarati. Oferta ramane insa foarte greoaie, iar clientul trebuie sa fie foarte atent la diferentele dintre produse, pentru a-l alege pe cel care i se potriveste.
Contractele pe care un client le incheie cu o banca pentru locuinte prevad de obicei economisirea a 50% dintr-o suma pre-stabilita de comun acord, urmata de creditare, ce reprezinta celelalte 50% din suma totala a contractului.
Ca sa obtii un credit, legea spune ca trebuie sa treaca cel putin 18 luni (un an si jumatate) de economisire (bancile pentru locuinte functioneaza deocamdata dupa o lege proprie, cu mult diferita de a celorlalte institutii de credit). Noile produse schimba aceste proportii si termene si introduc variante mai flexibile.
Astfel, creditul poate fi obtinut mai rapid si poate fi mai mare decat suma economisita, iar in cazul anumitor produse clientul poate decide ulterior semnarii contractului cu cat se va imprumuta.
Contractele RBL
Noul credit lansat de RBL, numit „Intermediar“, face exceptie de la perioada de 18 luni mentionata in contractele obisnuite (numite contracte 50-50% sau „Locative“). Astfel, creditul „Intermediar“ permite clientului sa vina cu banii de avans dupa minimum trei luni de economisire si sa obtina un credit dublu fata de cel din contractul „Locativ“.
Compromisul este ideal: si contractul respecta legea, si clientul capata un imprumut mai mare. Chiar daca a