In 2004, cind Lungu a iesit din scena, parea ca revolutia din '89 a ajuns in sfirsit si la Braila. Era anul revolutiei portocalii, cind romanii au inteles ca trebuia facut ceva ca sa nu raminem in coada Europei si au dat de pamint cu partidul lui Nastase. Evident, brailenii au contribuit si ei la schimbare, dar eliberarea de Anton Lungu a fost repede uitata in fata unui alt ales, ajuns din intimplare in postura de lider: Gheorghe Bunea Stancu. Ales presedinte al Consiliului Judetean, Stancu a aratat ca nu intelege ca el trebuie sa conduca, dar si sa dea socoteala supusilor sai - adica tuturor brailenilor - pentru orice decizie luata. Asta inseamna sa fii cu adevarat conducator. Insa actualul presedinte al CJ tine cu tot dinadinsul sa demonstreze ca e doar pe jumatate lider - adica doar conduce - si uneori nici atit.
In multmediatizata problema a schimbarii sediului bibliotecii, Stancu nu a putut sa dea un singur argument plauzibil in favoarea deciziei luate. Macar unul, in spatele caruia sa lupte pentru impunerea mutarii. Sa fi iesit in fata brailenilor, pe orice cale: tv, radio si ziare, si sa arate vinovatul care a pierdut cei zece ani de cind biblioteca se tot muta in casa noua. Sa explice raspicat ca, desi s-au alocat deja bani pentru acest proiect, intirzierea deschiderii santierului dupa intrarea in UE presupune alte cheltuieli - cu refacerea proiectului dupa standardele europene. Alte cheltuieli, pe care ar trebui sa le suporte cei care au tergiversat nepermis de mult inceperea constructiei. A avut curaj Stancu sa puna toata aceasta risipa pe tapet? Nu a avut. Dimpotriva.
Prins cu cioara vopsita, presedintele CJ a trecut la amenintari, dar nu impotriva vinovatilor, ci la adresa ziarului nostru, aratindu-se mai suparat pe noi decit vacarul pe sat. Pentru ca, daca nu ar fi fost licitatia pentru renovarea si amenajarea cladirii unde urmeaza