foto: EvZ
In industria de telecomunicatii exista concurenta chiar si pe nise considerate „moarte” de mult. Una dintre acestea este piata telefoanelor publice. Pe acest segment, prima firma care se bate cu Romtelecom, e drept ca nu de la egal la egal, este RCS&RDS.
Operatorul de cablu are cateva zeci de cabine telefonice in Bucuresti. Acestea sunt amplasate preponderent in centre comerciale sau in zone cu trafic mare.
Numarul telefoanelor publice RDS. Tel este inca foarte mic in comparatie cu ce ofera Romtelecom. La nivelul anului 2000 operatorul national inregistra peste 50.000 de telefoane publice in intreaga tara, iar in 2006, aproximativ 45.000.
Un motiv al reducerii numarului de telefoane publice este explozia telefoniei mobile. Cei patru operatori mobili au in prezent aproape 15 milioane de utilizatori. Practic, aproape oricine are un telefon mobil, ceea ce face posturile telefonice publice aproape inutile.
Profilul utilizatorilor de telefoane publice poate fi creionat astfel: sunt persoane cu venituri care nu depasesc media, care au studii cel mult medii, care nu au mobil pentru ca nu si-l permit sau au mobil cu cartele pre-paid si raman fara credit pe acestea.
Telefoanele publice mai sunt folosite si de cei care calatoresc in zone izolate, in care niciun operator de telefonie mobila nu are acoperire. Printre utilizatori se mai regasesc si pensionarii.
Cati bani se fac
Daca RDS nu doreste sa spuna ce venituri obtine din cele cateva zeci de telefoane publice, reprezentantii Romtelecom declara ca au obtinut 3a din veniturile totale din aceasta activitate, in 2005. Asta inseamna aproximativ 28 de milioane de euro. Despre viitorul telefoanelor publice, oficialii RDS spun ca exista deoarece sunt mai ieftine decat cele mobile si sunt de multe ori la indemana oricui.
„Din aceasta ca