Chemarea secuilor la Lutiţa, de către preşedintele UDMR, Marko Bela, nu a avut prea mare ecou. Vreo 1.500 de persoane s-au luptat cu temperaturile scăzute şi au participat la ceea ce s-a dorit Chemarea secuilor la Lutiţa, de către preşedintele UDMR, Marko Bela, nu a avut prea mare ecou. Vreo 1.500 de persoane s-au luptat cu temperaturile scăzute şi au participat la ceea ce s-a dorit marea împăcare a tuturor organizaţiilor ce pretind că reprezintă interesele maghiarilor. Marko Bela şi-a menţinut discursul despre unitate, în absenţa reprezentanţilor Uniunii Civice Maghiare şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.
"Ne aflăm aici ca acum 500 de ani, în 1506, sau ca acum 148 de ani, în 1848. Un lucru a rămas neschimbat: dragostea de libertate a secuimii", acestea au fost primele cuvinte ale lui Marko Bela, care a fost imediat întâmpinat cu huiduieli de un grup al Consiliului Naţional Secuiesc, pe motiv că liderul CNS, Csapo Joszef, nu a fost lăsat să citească un discurs, împăţit participanţilor în copie xerox. Marko Bela şi-a citit discursul imperturbabil, făcând apel la unitate, dând ca exemplu tocmai evenimentele care au scos satul Lutiţa din anonimat: "Odată, a existat o mare ezitare în unitate, tocmai aici, la Lutiţa, şi tocmai în 1848, când unii care şi-au spus radicali s-au grăbit să pornească la luptă, iar alţii, care s-au declarat moderaţi, au spus: mai aşteptaţi, nu suntem încă pregătiţi. La urma urmei, este indiferent cine a avut dreptate, fiindcă prin faptul că nu a reuşit să se unească, întreaga secuime a suferit o sângeroasă înfrângere la Reghin".
UE înseamnă unirea cu Ungaria
Liderul UDMR a plusat faţă de întâlnirea cu primarii din ţinutul Secuiesc, de la Miercurea Ciuc, din 23 septembrie. De data aceasta, Marko Bela a cerut ca maghiara să fie limbă oficială pentru întreaga Transilvanie, având în vedere că autonomia ţinutului Se