Aşure, şuberek, doner kebap, gul tatliss şi kadayif - sunt doar câteva din cele 40 de feluri de mâncare pregătite de turcii din România pentru Ramadan. Într-un cort imens, aşezat în Piaţa Aşure, şuberek, doner kebap, gul tatliss şi kadayif - sunt doar câteva din cele 40 de feluri de mâncare pregătite de turcii din România pentru Ramadan. Într-un cort imens, aşezat în Piaţa Constituţiei, turcii i-au invitat la masă pe bucureşteni, respectând astfel tradiţia musulmană, care spune că în aceste zile străinii trebuie poftiţi la masă, după apusul soarelui. Cu câteva ore înainte să înceapă ospăţul, Zafer a pregătit carnea pentru doner kebap sau "kebap-ul răsucit". Carnea de vită, împănată cu carne de oaie, că-i mai grasă, se rumeneşte la foc iute. În bucătăria improvizată, aşezată la intrarea în cort, carnea trebuie să fie gata pentru cei o mie de invitaţi la petrecere. "Condimentele dau gustul: piper negru, sare, chimen şi un pic de oregano sau busuioc. Carnea trebuie pusă la marinat cu 12 ore înainte", îşi dezvăluie secretul Zafer. De cealaltă partea, două cratiţe imense păstrează alte mâncăruri tradiţionale turceşti: ciorbă de linte şi pilaf. În mijlocul cortului, printre covoare şi perne, două femei răsucesc de zor pe o măsuţă coca pentru şuberek. Alături le stau câteva fetiţe, îmbrăcate în costume populare, care încearcă să le fure meseria. O lună de post, dar şi de petrecere Între 23 septembrie şi 24 octombrie, musulmanii sărbătoresc Ramadanul, o perioadă în care adulţii trebuie să postească din zori până la apusul soarelui. Asta înseamnă abstinenţă de la mâncare, băutură şi fumat. "Mâncăm dimineaţa, până la răsăritul soarelui, şi seara, după ce apune. Ramadanul este o perioadă în care oamenii trebuie să mănânce alături de prieteni, cu vecinii şi chiar cu străinii, pe care îi invită la masă. De aceea, noi i-am invitat pe bucureşteni la masă cu noi", spune Mustafa