Oficialii romani nu au avut stiinta despre ancheta si procesul in urma carora justitia irakiana l-a condamnat la moarte pe Mohammad Munaf.
Ancheta desfasurata de autoritatile irakiene in care era implicat si Mohammad Munaf a fost tinuta secreta, autoritatile romane nefiind instiintate despre rezultatul la care s-a ajuns si nici despre procesul care a urmat. Astfel, in decembrie 2005, atunci cand Ministerul Justitiei din Romania a cerut detalii legate de aceste aspecte, raspunsul a fost ca autoritatile irakiene nu au finalizat inca cercetarile, astfel incat „la acest moment nu se cunosc capetele de acuzare impotriva lui Mohammad Munaf”.
In aceste conditii, anuntul privind condamnarea la moarte a lui Munaf i-a luat prin surprindere pe oficialii romani, care, pana in prezent, nu au reusit sa descopere cine are controlul asupra lui Munaf. „Aproape un an, la cererile noastre nu s-a raspuns. Puteau sa ne raspunda ca il judeca ei si, din acest motiv, nu dau curs solicitarilor noastre.
Aspectul ciudat este ca, la una dintre cererile noastre, autoritatile irakiene au raspuns in mai si ne-au spus ca nu sunt competenti sa-i inmaneze citatia lui Munaf (pentru procesul desfasurat in Romania - n.r.), pe motiv ca el se afla intr-o baza americana. Acum insa aflam ca au fost competenti totusi sa-l judece si sa-l condamne. In acest caz, ar fi trebuit sa-i poata inmana si citatia noastra”, ne-a declarat ieri Razvan Radu, directorul Directiei de Relatii Internationale din Ministerul Justitiei.
American, irakian sau amandoua
Pe langa secretul din jurul acestei decizii, condamnarea la moarte a lui Mohammad Munaf ridica si o problema de drept, jurisdictia aplicabila in acest caz fiind inca nelamurita. De asemenea, o alta problema este cea a cetateniei pe care o are Munaf.
In timpul crizei ostaticilor, presa a vehiculat posibila cetatenie romana a lui Munaf, da