Trei, Doamne, si toate trei!
De la Braila la Ciresu duc trei drumuri, toate aproape la fel de lungi, intre 73 si 80 km si, din pacate, toate la fel de stricate - sub orice critica, spun satenii. Fie ca alegi ruta Insuratei-Zavoaia, fie Faurei-Ulmu, fie Oprisenesti-Bordei Verde, masina este pusa la grea incercare. Soselele nu au mai suferit de mult o reparatie adevarata, iar ultima plombare a avut loc in 2002. Niciodata nu au fost asa probleme cu deplasarea, spun oamenii locului.
Si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns lipsa de interes fata de caile rutiere, mai nou si trenurile (transportul feroviar fiind o alternativa pentru satele din Ciresu), si-au schimbat in asa fel orarul incit aproape nu mai sint de folos. Noroc ca acum au in sat aproape tot ce le trebuie, iar firmele furnizoare se ocupa singure cu aprovizionarea. Mai greu e pentru navetisti, si sint citiva in zona.
La un an dupa aviara
Exact in urma cu an, comuna Ciresu era "vedeta", satele erau pazite mai ceva ca niste fortarete, iar televiziunile si ziarele se "bateau" care mai de care sa ia imagini de la fata locului. Gripa aviara, caci despre acest episod este vorba, a facut ca numele Ciresu sa ajunga chiar si peste granite, din pacate intr-un context pe care nimeni nu si l-ar mai dori vreodata. In spatele cordoanelor de jandarmi, doar ei, localnicii, stiu cit de greu a fost, cit de dureros si cit de trist. Acum, refuza sa vorbeasca. "Ce sa mai spunem?! Sa ne fereasca Dumnezeu sa mai trecem prin asa ceva! Ca numai noi stim cum a trecut".
Frinta brusc de gripa aviara, linistea satelor a revenit cu greu, si la fel de greu viata si-a reluat cursul. Cu banii primiti ca despagubiri, satenii si-au mai reparat cite ceva prin ograda, au mai cumparat cite o vaca si, pe cit posibil, si-au inlocuit pasarile. Acum, ulitele sint di