Calin Popescu Tariceanu(Foto: BzA)
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) traverseaza cea mai critica perioada din istoria existentei sale de peste un secol.
Daca in pragul anului 1990 STS era considerat unul dintre cele mai performante servicii tehnice de transmisiuni pe plan mondial, alaturi de cel al sovieticilor, dupa anul 2000 celebritatea sa a inceput sa paleasca in urma gravelor scandaluri de coruptie si politizare excesiva in care au fost angrenati directorii structurii.
Noul sef al institutiei, generalul Marcel Opris, este acuzat de subordonati ca pune interesele politice mai presus de cele ale sigurantei nationale si face promovari subiective. La presiunile unor forte externe concentrate economic asupra STS, exista pericolul ca telecomunicatiile de stat sa fie privatizate pe bucati,la fel ca Flota Romana.
Telecomunicatiile de stat din Romania dateaza de peste un secol, fiind atestate istoric pentru prima oara in anul 1889. Atunci a fost instalata la Bucuresti centrala telefonica manuala cu cinci abonati, pentru Parlament si ministere. In aceeasi perioada a fost data in folosinta o centrala telefonica automata, cu patru abonati, ce a apartinut Casei Regale.
Interesul pentru protejarea acestor liniii de comunicare a aparut chiar de la formarea lor, iar din aceste considerente serviciile telefonice amintite vor fi incluse in structura Ministerului de Interne.
In perioada 1918 - 1920 au existat numeroase revendicari sindicale care solicitau trecerea Directiei Postelor, Telefoanelor si Telegrafului sub tutela Ministerului Lucrarilor Publice si Comunicatiilor.
Dupa tergiversari motivate de teama de greve, revendicarile au fost acceptate, iar Directia Postelor, Telefoanelor si Telegrafului au trecut in subordinea Minis