PAZA BUNA ... Strigoii, moroii, duhurile rele. Entitati care vin pe pamant din vazduh sau de sub pamant, din morminte, si bulverseaza viata omului.
Romanii au multe legende cu strigoi si alte duhuri rele. Dar mai ales au foarte multe ritualuri de indepartare a acestora. De trimitere a lor acolo de unde au venit.
Nopti de nesomn. Nopti in care ei, strigoii, cei vii sau cei morti, ar putea veni si ar putea aduce nenorociri. Atunci, oamenii, pentru a se pazi de ei, apelau la ceea ce invatasera inca din batrani.
Despre strigoi si cum se aparau oamenii de ei are un studiu profesorul Ion Ghinoiu. Iata aici cateva fragmente: «De exemplu, in noaptea de Santandrei (29/30 noiembrie) se organiza, in Colinele Tutovei o petrecere de pomina a tinerilor asemanatoare cu Revelionul, numita Noaptea Strigoilor sau Pazitul Usturoiului. Timpul de la sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, inclusiv noaptea de Santandrei, Anul Nou dacic, care se suprapune peste Dionisiacele Campenesti, cand fermenta vinul in butoaie la popoarele tracice. Pentru a fi feriti de actiunea malefica a moroilor si strigoilor, tinerii moldoveni camuflau si ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile casei unde se desfasura petrecerea inainte de lasatul serii. Fetele veneau cu cate trei capatani de usturoi, le puneau laolalta intr-o covata pentru a fi pazite de o batrana la lumina lumanarii. Complet izolati de lumea din afara, stapanita de fortele malefice, tinerii se distrau, cantau, jucau, beau, adesea peste masura, mancau, glumeau. Dimineata, pe lumina zilei, tinerii ieseau in curtea casei, unde covata cu usturoi era jucata in mijlocul horei de un flacau. Se impartea usturoiul si, in mare veselie, se intorceau pe la casele lor. Incepea un nou an. Usturoiul privegheat se pastra ca ceva sfant, la icoana, si se folosea peste an ca leac pentru vindecarea bolilor, pentru prinder