Dictatorii cruzi ai Europei, care decideau cu mana de fier cine traieste si cine moare, nu reuseau sa se impuna si in fata animalelor salbatice pe care incercau sa le vaneze. Altcineva trebuia fie sa le administreze sedative, fie sa congeleze vanatul, pentru ca "primii vanatori ai tarii" sa se poata lauda cu cele mai frumoase trofee vanatoresti.
Bucatarul-sef al liderului comunist est-german Erich Honecker, Jurgen Krause, "si-a dat drumul la gura" cu privire la obiceiurile de vanatoare ale sefului sau, relateaza cotidianul britanic The Times. In fotografiile oficiale din anii de glorie ai comunismului, Honecker apare, dupa vanatoare, inconjurat de sute de iepuri aranjati in cercuri sau inspectand, impreuna cu alti dictatori, captura de cerbi. Cei care erau insa apropiati de Honecker stiau insa ca acesta trisa grosolan pentru a parea in fata tuturor un abil vanator.
LA CONGELATOR. Jurgen Krause spune ca aproape toate trofeele erau impuscate in prealabil, apoi aruncate in congelatoare, in asteptarea "partidei de vanatoare" a liderului comunist. "In vreme ce Honecker si oaspetii sai rataceau prin padure, majoritatea iepurilor fusesera deja impuscati de catre vanatori profesionisti. Multi dintre iepuri nici macar nu fususera bine dezghetati" inainte de a fi scosi in bataia pustii dictatorilor, sustine Krause. Dictatorii comunisti se foloseau de expeditiile vanatoresti pentru a face tot felul de intelegeri secrete, departe de orice posibilitate de interceptare. Din acest motiv, bucatarii precum Krause trebuia sa jure ca vor pastra cu sfintenie secretul provenientei vanatului servit la banchetele interminabile. "Am fost antrenat nu numai ca bucatar, dar si ca garda de corp", marturiseste Krause, in varsta de 62 de ani, ale carui marturisiri sunt publicate in foileton de publicatia Bild. Ultima "victima" a partidelor de vanatoare regizate ale lui Honecker a fost