"Ca sa fie intelese, filmele au nevoie de seninatate. Oamenii nu mai au starea potrivita pentru a merge la cinema".
Face parte din generatia de tineri regizori romani foarte apreciati, mai ales in strainatate. Pelicula realizata de el, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", a fost premiata la Cannes si s-a bucurat de cronici elogioase. Pe 15 septembrie, Catalin Mitulescu a trecut si de proba publicului roman. Creatia lui isi asteapta spectatorii in cinematografele din toata tara.
"Am fost plecat, dar cu gandul de-a ma intoarce. Un gand pe care il au toti emigrantii romani"
- Premiul de la Cannes ti-a asternut in fata covorul rosu al celebritatii. Ai devenit o vedeta internationala, in vreme ce acasa, in Romania, nu se stie despre tine aproape nimic. Va trebui s-o luam cu inceputul: cine esti? Cum ai ajuns regizor de film?
- Pentru multi dintre noi exista un timp al deciziilor, care de obicei se afla in anii de liceu. Eu am avut o perioada extrem de fertila la vremea aceea, scriam nuvele, citeam, mergeam la Cinemateca si vedeam toate filmele care rulau: Antonioni, Fellini, Forman. Incercam chiar sa ajung in fiecare zi acolo, stateam si pe jos, inghesuit, numai sa vad filmele. Atunci s-a nascut ceva in mine. Apoi am facut cu totul altceva, am dat examen la geologie, mergeam pe munti in practica, am vrut la un moment dat sa fac si arhitectura. Prin 1991, am plecat in Italia, unde am facut tot felul de meserii. Am lucrat prin constructii, in restaurante, dar pasiunea din liceu n-a disparut. La inceput lucram la negru si dormeam prin trenuri. Apoi am ajuns sa am o situatie financiara stabila, aveam o casa si, stand asa, intr-o iarna, prin 1995, m-am hotarat sa ma intorc in tara si sa fac regie de film. Am lucrat vreun an cu Dan Pita la filmul lui si apoi am dat examen si am intrat la Academia de Teatru si Film.
- Ai fost marcat