Guvernul momeste peste doua milioane de familii cu subventii si lasa eficientizarea sistemului in grija primarilor.
Introducerea preturilor de referinta la energia termica furnizata populatiei in sistem centralizat ridica pretul gigacaloriei in iarna 2006-2007, in medie, cu aproximativ 30-40% fata de preturile actuale. In ciuda faptului ca subventiile acordate producatorilor de agent termic acopera circa 35% din costul real de producere a agentului termic, majoritatea centralelor produc energia in pierdere.
Sistemul centralizat de producere a energiei termice este in aer, in ciuda masivelor subventii acordate in ultimii ani si a celor promise pentru urmatorii trei-patru ani. Pasarea CET-urilor din administrarea Termoelectrica in administrarea autoritatilor locale, masura initiata de guvernul Nastase, a fost insotita de debransarea masiva a consumatorilor si acumularea de pierderi imense in sistem.
Guvernul Tariceanu a demolat si el sistemul centralizat, in anul care a trecut, dar a ajuns la concluzia ca acesta trebuie reabilitat, anul acesta. Din nefericire, nu prea stie cum sa faca si, la fel ca predecesorii, arunca responsabilitatea in curtea autoritatilor locale.
Acestea, la randul lor, ar putea face din energia termica „agent electoral“, in sensul ca majorarea tarifelor permisa de pretul local de referinta va fi „controlata“ in asa fel incat sa nu afecteze capitalul de simpatie al populatiei.
Din ecuatia politica, rezultatul negativ se rasfrange tot asupra sistemului care, daca nu cra-pa acum, are toate sansele s-o faca in anii urmatori. Dar nu oricum, ci cu pretul unor mii de miliarde de lei aruncati in subventii, si nu in investitii, cum ar fi normal.
Politicul dirijeaza
Paradoxal, situatia disperata in care se afla sistemul centralizat de producere a energie termice este data in primul