Localitatile Teregova si Domasnea sunt recunoscute in judetul Caras-Severin pentru culturile de pomi fructiferi, dar mai ales pentru rachia pe care oamenii din cele doua zone o prepara, dupa o reteta doar de ei stiuta. Aerul toamnei se incarca an de an de mirosul samburelui de pruna, semn de anotimp bogat in satele banatene.
De aici, si convingerea ca nici o norma europeana nu-i va determina pe teregoveni, domasneni, feneseni ori glimboceni sa renunte la aceasta practica veche de cand lumea.
De-o vesnicie pentru tarani rachia inseamna bunastare in casa. Cu banii castigati din vanzarea ei au asigurat traiul zilnic al familiei si au tinut copii la oras, la scoala. Inainte vreme, teregovenii si domasnenii plecau cu trenul si cociile (carutele) pana la Orsova, Severin, Lugoj si Timisoara pentru a-i bucura si pe altii cu aceasta licoare.
Astazi, lucrurile s-au schimbat, odata cu vremurile pe care le traim. Cei care vor o rachie buna de prune nu mai trebuie sa treaca pragul unui sat sau sa intrebe in stanga si in dreapta. E suficient sa opreasca pe marginea Drumului European 70, cel care leaga Orsova de Timisoara, pentru a alege, pe gustate, cea mai buna rachie din Banat.
Cale de mai bine de 20 de kilometri, de la intrare in Teregova si pana aproape de Mehadia, pe marginea drumului calatorul intalneste zeci de tarabe incarcate cu rachie "de-a faina", cum ii place banateanului sa spuna cu mandrie.
Pretul, unul pe masura tariei si a vechimii, dar si pentru fiecare buzunar, ca de aia este economie de piata: 70.000 lei si jumatate, 80.000 de lei, 100.000 si chiar 130.000 lei. Rachia prefripta costa intre 150.000 si 200.000 de lei/litrul.
Intr-o zi cu vanzare buna producatorii pot castiga pana la un milion de lei vechi. Toamna, pe tarabe gasesti si mere si prune, nuci sau struguri din vanzarea carora se mai obtin cateva zeci de mii de l