Cardul bancar reprezinta unul dintre cele mai importante segmente de servicii si produse ale pietei financiare din Romania. Romanii calatoresc in alte tari fie pentru afaceri, fie pentru turism cultural, dar si pentru recreere (plaja, distractie). In toate aceste cazuri, dar si in tara, romanii s-au obisnuit sa utilizeze cardul ca mijloc de plata.
In perioada 2000 � 2005, strainii au platit bunuri si servicii in valoare de 1,3 miliarde euro cu carduri in Romania, in timp ce romanii au platit cu cardurile in strainatate cu 900 milioane euro mai putin, potrivit unui studiu publicat de No-cash.
Astfel, in anul 2005, exporturile de bunuri si servicii pe card (bunuri si servicii platite in Romania cu carduri emise in strainatate n.r.) au depasit 450 milioane euro. "Numai in reteaua de ATM-uri si comercianti a primelor doua banci -Banca Ion Tiriac si Banca comerciala Romana (BCR) - pe cardurile emise in strainatate s-au realizat 3,3 milioane de tranzactii in valoare de 260 milioane euro", se mentioneaza in studiul No-cash.
Exista insa diferente foarte mari de comportament intre romanii care calatoresc in strainatate si strainii care vin in Romania. "Se constata ca romanii, atunci cand calatoresc in strainatate au o pondere de 75% a tranzactiilor la comercianti in total tranzactii efectuate cu cardul. Acelasi indicator insa pentru posesorii de card care vin in Romania este de 30%", se precizeaza in analiza citata de NewsIn.
Cauzele acestei situatii sunt, pe de o parte, gradul ridicat de educatie al romanilor care pleaca in strainatate si larga raspandire a terminalelor la comercianti (POS) si insuficienta dezvoltare a retelei de comercianti dotati cu POS-uri din Romania. "Este posibil ca o parte dintre ei sa prefere banii in numerar deoarece nu isi doresc ca banca emitenta sa poata construi un model comportamental pe baza datelor furnizate de tranza