Lectorii din Marea Britanie, obligaţi să colaboreze cu serviciile secrete au devenit "un câmp fertil de recrutare" a tinerilor extremişti. Societatea islamică şi mediul universitar a devenit foarte politizat în ultima vreme şi recrutarea studenţilor predispuşi la terorism - cei mai vulnerabili fiind tinerii musulmani - este în continuă creştere. În acelaşi document ministerial se admite că universităţile britanice vor fi reticente la "propunerea de a-şi spiona studenţii", pentru că transmiterea unor astfel de informaţii echivalează "cu o colaborare cu poliţia secretă".
Vinovat până la proba contrarie
"Misiunea poliţiei de a supraveghea doar anumite segmente ale populaţiei studenţeşti" va înfuria de-a dreptul comunităţile musulmane din Marea Britanie. Primele reacţii vehemente nu au întârziat să apară. "Cred că este probabil cea mai gravă încălcare a drepturilor studenţilor musulmani care a avut vreodată loc în această ţară. Se pare că ei sunt vinovaţi până li se dovedeşte nevinovăţia", a declarat reprezentantul federaţiei studenţilor musulmani din Marea Britanie, Wakkas Khan.
Supravegherea moscheilor mută terorismul pe internet
şi guvernul german are un plan de luptă împotriva terorismului, însă, spre deosebire de cel britanic, apreciază că celule islamist-fundamentaliste s-au mutat din moschei şi universităţi spre spaţiul virtual, pe web.
"Asistăm la un transfer al tonului critic din moschei spre internet", a declarat pentru "Handelsblatt" Maren Brandenburg, purtătoare de cuvânt a serviciilor de informaţii germane. Motivul acestei schimbări este supravegherea intensă a lăcaşelor care sunt spaţii tradiţionale de comunicare a islamiştilor radicali. Locul moscheii a fost luat de internet. "Pe chat sau forum sunt chemaţi tinerii la jihad şi aici se plănuiesc atentatele", a mai adăugat Brandenburg.