Peste 40% din expunerea pe credite a BCR este clasificata drept "expunere in atentia managementului", conform datelor de la jumatatea anului. Presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila, afirma ca explicatia tine "in mare masura" de conformarea fata de cerintele Bancii Nationale, care impune ca toate creditele in valuta acordate clientilor persoane fizice sa fie raportate astfel, in conditiile in care marea majoritate a clientilor respectivi nu dispun de acoperire naturala fata de riscul valutar atat timp cat nu obtin venituri in devize sau indexate direct la cursul unei valute.
Oricum, numai 28% din riscul de credit al BCR tine de expunerea pe retail, in timp ce clientii corporate detin o pondere de 64%, iar sectorul public restul de 8%. Ar rezulta astfel ca o buna parte din "expunerea in atentia managementului" tine si de credite acordate unor companii.
Cea mai mare banca de pe piata inregistra la jumatatea acestui an o expunere totala de 8,5 mld. euro, la un portofoliu de credite in valoare de 6,67 mld. euro. Diferenta este justificata de oficialii bancii prin obligatii conexe de genul garantiilor si altor angajamente.
Danila mentioneaza ca volumul creditelor neperformante reprezinta numai 2% din expunerea totala. Alte sume reprezentand 4% din total sunt clasificate drept "credite sub-standard", in timp ce expunerea "cu risc scazut" detine ponderea majoritara, cu 52%.
"Avem proceduri foarte eficiente pentru recuperarea restantelor la credite cu probleme, rata fiind de peste 60%", a declarat Nicolae Danila la conferinta "Ziua investitorilor", organizata saptamana trecuta de Erste Bank, actionarul majoritar al BCR. Danila a precizat ca pachetul de 2% reprezentand credite neperformante este acoperit in intregime, inclusiv prin colateral.
La nivelul sistemului bancar, populatia a acumulat restante la rambursarea de credite in valuta i