Acestea sunt costurile suportate de statul roman pentru plimbarile prin instante ale dosarului "FNI".
Dosarul „FNI” se intoarce, episodul III. Incepand de astazi, magistratii Tribunalului Bucuresti vor relua judecarea celui mai complex dosar de dupa Revolutie, atat prin prisma numarului mare de inculpati, cat, mai ales, prin multimea de investitori constituiti in parti civile si valoarea cuantumului total de despagubiri solicitate.
Judecat in prima faza la Tribunalul Bucuresti, mutat dupa recurs la Curtea de Apel si retrimis la prima instanta pentru rejudecare, dosarul „Fondului National de Investitii” isi intregeste adevarata miza dupa ce surse judiciare din instantele prin care acesta a fost pasat au dezvaluit costurile la care se ridica o asemenea procedura. O cifra demonstrativa: pentru rejudecarea care debuteaza astazi, statul roman a cheltuit deja, numai pentru procedura de citare, 3 miliarde de lei vechi.
FNI si FNA, sperietorile magistratilor
Pentru noua faza in care a intrat procesul „FNI”, judecatorii au elaborat un sistem nou de citare a martorilor si partilor civile. Acesta are rolul de a evita, pe cat posibil, situatia dramatica la care s-a ajuns in dosarul geaman, cel al Fondului National de Acumulare (FNA), dosar aflat, in prezent, la a opta amanare consecutiva.
Astfel, spun surse judiciare, pe fiecare citatie trimisa sunt trecute sase termene ale procesului, incepand de maine si pana pe 31 ianuarie 2007, data la care, spera magistratii, cazul va fi incheiat. Se spera astfel ca toti investitorii si asociatiile de investitori sa se prezinte macar la unul dintre aceste termene si sa depuna acte de constituire in parti civile, astfel incat procedura sa fie completa.
In cazul in care acest plan nu va functiona, procedura de citare va fi reluata de la zero. Ceea ce inseamna prelungirea procesului pe termen nedefinit si mai mult