In urma cu citeva zile a vazut lumina tiparului un manual pentru disciplina optionala "Geografia judetului Braila", realizat de profesoarele Steluta Dan, cadru didactic la Colegiul "Murgoci" si inspector de specialitate, si Carmen Pirlog, cadru didactic la Colegiul "Balcescu". Manualul se adreseaza elevilor de la clasa a III-a pina la clasa a XII-a, dar si cetatenilor obisnuiti. Datorita modificarilor aparute in curriculumul national din toamna acestui an, se insista pe cunoasterea orizontului local. "Se doreste ca toate elementele de geografie fizica, economica sa fie aplicate pe orizontul local. Trebuie sa eliminam elementele abstracte si sa ne apropiem de orizontul local. Am incercat sa facem manualul placut, atractiv, sa nu fie rece, sa nu transmita numai cunostinte. Aceasta carte se adreseaza oricarui doritor de a cunoaste judetul Braila. Am dorit sa oferim acea nota aparte a Brailei care o individualizeaza intre orasele dunarene si intre celelalte din tara", a spus inspectorul Steluta Dan.
Manualul pleaca de la o structura clasica a unei lucrari de geografie, cu prezentarea generala, fizica si economica, dar ca noutate s-a adaugat geografia sociala si culturala, elemente care se regasesc in programele noi. Fiecare capitol incepe printr-un scurt eseu care sintetizeaza capitolul respectiv. In incheiere au fost trecute momentele culturale ale Brailei, festivalurile, iar datele economice au fost actualizate. Lucrarea mai contine multe aplicatii, exercitii, rebusuri, care o fac foarte atractiva si placuta. In final sint introduse si doua fragmente din lecturi semnificative pentru Braila, "Nerantula" a lui Panait Istrati si "Scaunul singuratatii" a lui Fanus Neagu.
Aceasta este a doua lucrare de acest gen din tara. Prima a aparut in judetul Buzau si a beneficiat de sprijinul referentilor prof. univ. dr. Nicolae Ilinca si institutor gr. I Ion Mar