Lipsa farmaciilor din mediul rural ii obliga pe locuitorii de la sate sa parcurga zeci de kilometri pana in orase pentru a-si procura medicamentele. Situatia, probabil, va mai dura avand in vedere ca majoritatea farmacistilor se tem sa-si deschida unitati farmaceutice in comune. Acestia sustin ca au propus autoritatilor sanitare centrale sa incurajeze, macar, infiintarea farmaciilor zonale, insa propunerea lor nu a fost luata in seama.
''In mediul rural, populatia este saraca, iar pana anul trecut farmaciile de la sate au primit fonduri mici pentru eliberarea medicamentelor compensate si gratuite. Dupa ce Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a decis sa aloce plafoanele pentru compensate si gratuite in functie de numarul de locuitori si de adresabilitate, speram ca farmacistii sa fie interesati de deschiderea de unitati si in mediul rural. Noi am propus infiintarea farmaciilor zonale la care sa fie arondati locuitorii mai multor comune, insa nu am primit nici un raspuns de la autoritatile sanitare centrale'', ne-a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa.
Pe de alta parte, farmacistii spun ca si autoritatile locale ar trebui sa acorde unele facilitati pentru deschiderea unitatilor farmaceutice in comune: ''Ar trebui, macar, sa puna la dispozitia celor care doresc sa-si infiinteze farmacii, spatii pentru care sa perceapa chirii mai mici. Mai mult, autoritatile locale ar trebui sa suporte din bugetele proprii transportul farmacistilor sau sa le asigure, gratuit sau cu o chirie mai mica, un spatiu de locuit. Deci, si Consiliile Locale trebuie sa fie interesate in problema deschiderii de unitati farmaceutice in comune''.
La sate, ''putin peste 1.000 de farmacii si puncte de lucru''
Cert este ca, la ora actuala, ''in mediul rural functioneaza putin peste o mie de farmacii, in aceasta cifra fiind