Romania ar putea inregistra o balanta agroalimentara pozitiva in circa cinci dupa integrarea in UE, considera ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Exemplul Poloniei este foarte bun pentru Romania. In 2006, la doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana, balanta agroalimentara a Poloniei a devenit pozitiva. Consider ca in cinci ani si noi putem ajunge la aceasta performanta", a declarat ministrul Agriculturii. Potrivit Rompres, acesta a precizat ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca industria agroalimentara autohtona este sa recastige piata interna. "Avem nevoie de mai multe produse romanesti in magazine, lucru care se va intampla in anii urmatorii prin cresterea capacitatii unitatilor de procesare. De asemenea, in paralel si treptat, trebuie sa crestem capacitatea noastra pentru export, unde avem cateva nise de piata extrem de ofertante", a spus Flutur. In opinia oficialului MAPDR, este foarte important ca Romania sa intre pe aceste nise, cum ar fi pe agricultura ecologica, agroturism si vinuri. "Odata pozitionati pe aceste nise, care sunt in crestere, vom creste odata cu ele. De asemenea, eu sunt optimist pentru potentialul nostru de export la lactate. Odata cu modernizarea fabricilor de lapte, vom fi competitivi pe aceasta piata", a mai spus Flutur.
Deficit comercial agricol de aproape 1 mld. euro
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, deficitul comercial cu produse agroalimentare a atins, la finele lunii iulie 2006, nivelul de 989,1 milioane euro, in crestere cu 31,8 la suta (238,8 milioane euro) fata de perioada similara a anului trecut. Importurile au depasit 1,341 miliarde euro, la sfarsitul lunii iulie 2006, cu peste 27,3 la suta mai mult decat in primele sapte luni ale anului 2005.
Exporturile de produse agroalimentare au inregistrat o crestere de circa 16,1 la suta fata de perioada similara din 2005, acestea cif