Ideea de a avea o singura piata bursiera, prin fuziunea celor trei entitati existente la un moment dat in Romania, s-a oprit inainte de a fi realizat ultimul pas. In cazul fuziunii dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica RASDAQ nu au existat probleme majore, deorece ambele aveau aceiasi actionari, respectiv societatile de servicii de investitii financiare (SSIF).
In schimb, infiintarea unei piete bursiere unice, desi dorita initial atat de BVB, cat si de Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), a fost blocata de catre actionarii BVB. Acestia au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu cu o diferenta de doar doua voturi.
Inainte de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor BVB, majoritatea celor care activau pe cele doua piete considerau ca existenta unei singure Burse, in contextul in care piata de capital romaneasca este inca slaba si in plin proces de dezvoltare, ar avea numai efecte benefice, atat pentru actionarii acesteia, cat si pentru actualii sau potentialii investitori.
In viziunea directorilor celor doua mari companii de brokeraj din Cluj, Broker si BT Securities, cauzele acestui vot sunt diferite. Petru Prunea, director general al Broker SA, considera ca stoparea fuziunii este consecinta voturilor celor care nu detineau actiuni la bursa sibiana.
In opinia sa, acestia nu au avut ca scop promovarea interesului pietei de capital din Romania, ci a propriului interes.
Rares Nilas, directorul general al BT Securities, considera ca rezultatul votului a fost influentat de declaratiile dure facute de presedintele Bursei din Sibiu, dar si de faptul ca SSIF-urile care nu sunt prezente la Sibiu au preferat sa duca tranzactiile cu derivate la BVB, avand in vedere ca exista deja platforma de tranzactionare pentru astfel de p