(Foto: Gazeta de Maramures)
Compania Remin are datorii de 132 milioane RON si peste 4.000 de ortaci nervosi
Se pregateste una din cele mai mari afaceri post-decembriste: preluarea unor exploatari miniere! Pana la finele anului se decide prohodul sau „renasterea” mineritului maramuresean. Pana acum, cateva societati au depus scrisori de intentie pentru preluarea unor exploatari.
Pe lista investitorilor se afla insa si nume controversate ca Mytilineos Holdings S.A Grecia sau Trafigura Beheer BV. Asa ca, e greu de spus daca intentiile acestora se vor materializa, si, mai ales, daca vor fi in beneficiul Statului roman. Minele care nu vor atrage investitori vor „inghiti” miliarde bune pentru ecologizari si inchideri.
Cine sunt „actorii” acestei mega-afaceri cu miza de zeci de milioane de dolari si, mai ales, ce se intampla cu aurul si ortacii Maramuresului?
Se joaca ultima scena din „piesa” industriei extractive din nordul tarii, aflata in „moarte clinica” de mult timp. Contrar asteptarilor, nici macar cresterea preturilor la metalele neferoase nu poate schimba soarta mineritului: daca pana in 2007 nu primesc o „infuzie” de capital, perimetrele nu au cum sa devina rentabile.
In concluzie, vor fi inchise si ecologizate. In ambele variante, potentantii pandesc momentul pentru a intra in scena. Miza e de ordinul zecilor de milioane de dolari, iar timpul ramas pana la momentul retragerii totale a subventiilor e extrem de scurt!
Ceea ce nu s-a facut timp 16 ani, trebuie sa se realizeze in cateva saptamani. Pe „bajbaite”, Oficiul Privatizarii si Participatiilor Statului a inceput sa adune scrisori de intentie din partea unor investitori interesati de preluarea unor exploatari de la mai multe companii miniere, printre care si Remin Baia M