Anual, mii de brailence recurg la avort, pentru a scapa de sarcinile nedorite. In acelasi timp, zeci - poate sute - de familii ar face orice pentru a avea un copil. Una dintre solutiile aflate la indemina lor este cea a adoptiei, dar pina la a deveni parinti adoptivi cuplurile (sau persoanele) care se decid sa faca acest pas trebuie sa dea dovada in primul rind de multa rabdare.
Drumul incepe la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, unde viitorii parinti depun o cerere prin care solicita adoptarea unui copil. Aceasta cerere inseamna inceputul demersurilor pentru obtinerea atestatului de persoana sau familie apta sa adopte.
Altfel spus, trebuie intocmit un dosar care sa cuprinda: adeverinta de salariu, copie legalizata dupa actul de proprietate a locuintei, cazier judiciar, fisa medicala completa, examen psihologic, caracterizari din partea colegilor de serviciu si a vecinilor.
Urmeaza o perioada de asteptare, despre care citiva dintre cei care au adoptat copii ne-au declarat ca a durat aproximativ doua luni, pina la obtinerea atestatului.
Apoi, sint selectati copiii care corespund profilului descris de persoana care doreste sa adopte. Cel mai important lucru este gasirea unei compatibilitati intre persoana sau familia care doreste sa adopte si copilul ce urmeaza sa fie adoptat.
Examen decisiv in fata copilului
Procedura de selectare a copilului se realizeaza pe baza unei potriviri teoretice, care consta in analizarea si luarea in considerare a tuturor informatiilor referitoare la copil, la familia lui naturala si la persoana/familia adoptatoare.
De asemenea, sint fixate mai multe intilniri (minim sase), pe perioada procesului de evaluare (evaluare sociala, psihologica si pregatirea pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de pa