Cardul bancar este cea mai importanta piata de servicii si produse bancare din Romania, releva un studiu realizat de No-Cash si Visa. Astfel, volumul tranzactiilor a atins o valoare anuala de aproximativ 9 miliarde euro. Piata romaneasca de profil ingloba, la nivelul anului trecut, 8,5 milioane de carduri valide. Cu toate acestea, emitentii de carduri nu au exploatat decat o mica parte din potentialul de piata. Zonele rurale, precum si plata facturilor la utilitati, raman inca domenii neexploatate. "Comisioanele de transfer percepute de Transfond impiedica de multe ori furnizorii de utilitati sa realizeze parteneriate cu emitentii de carduri", crede Catalin Cretu, vicepresedinte Visa International. Oficialul Visa a apreciat ca daca s-ar debloca plata utilitatilor, piata cardurilor s-ar dezvolta mult mai accentuat.
Decalaje de dezvoltare majore la furnizorii de utilitati
Am inceput sa vorbim cu furnizorii de utilitati, insa au aparut probleme serioase, a spus Geo Bravo, director adjunct in cadrul BRD. Potrivit acestuia, problemele au aparut datorita decalajelor de dezvoltare tehnologica pe care le inregistreaza furnizorii, majoritatea companii de stat. "Nu au un sistem IT bine pus la punct, de multe ori nu au nici coduri de bare pe facturi", a explicat Bravo. Printre furnizorii de utilitati, doar Electrica Muntenia Sud si companiile de telefonie au dezvoltat sisteme prin care populatia poate plati facturile prin ATM sau POS-uri.
Urmatoarea tinta, satele
Aproximativ 40% dintre romani (marea majoritate din zona rurala) nu beneficiaza de servicii bancare, insa ei ar putea reprezenta un potential important de dezvoltare pentru institutiile de credit. Desi concurenta creste vizibil la nivelul oraselor, bancile ezita insa sa se dezvolte in zona rurala.
Majoritatea institutiilor de credit evita satele, motivand ca po