Bruxelles-ul cere deschiderea profesiei pentru practicantii straini.
Decisa sa-si puna in aplicare agenda liberala si sa deschida calea catre competitie pentru cat mai multe sectoare ale economiei comunitare, Comisia Europeana a luat in vizor casta notarilor, pe care vrea s-o vada fara privilegiile de care se bucura in prezent in majoritatea tarilor Uniunii Europene (UE).
Bruxelles-ul a cerut recent guvernelor din nu mai putin 16 state membre ale UE sa deschida usile profesiei de notar public pentru cetatenii straini si sa desfiinteze regulile care limiteaza numarul de practicanti ai acestei meserii intr-o anumita zona geografica.
Expertii Comisiei sustin ca astfel cetatenii UE vor avea acces la servicii notariale mai bune si mai ieftine, ca urmare a aparitiei concurentei intr-un domeniu pana acum inchis.
Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Luxemburg si Olanda trebuie sa se conformeze cererii Bruxelles-ului in urmatoarele doua luni, in cazul in care nu vor sa fie actionate la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pentru incalcarea principiilor pietei unice europene.
Cehia, Ungaria, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia si cele trei tari baltice - care aplica acelasi tip de restrictii la accesul in breasla notarilor - au fost avertizate in privinta unei viitoare actiuni punitive in justitie.
Solicitarea Comisiei Europene a fost intampinata cu un val de proteste atat din partea notarilor europeni, cat si din partea unor state importante ale UE, cum ar fi Franta si Germania.
Parisul si Berlinul considera notarii drept reprezentanti ai unei autoritati oficiale si, deci, parte integranta a sistemelor lor juridice care nu pot fi subiectul regulilor pietei libere. Expertii Comisiei sustin insa ca notarii nu exercita o autoritate oficiala pentru ca nu impun decizii partilor pe care le asista, activitatea lor nefiind in consecinta d