1.000 de borcane umplute cu gemuri de mure, coarne, măceşe, mere cu scoarţişoară şi rabarbăr preparate după reţete tradiţionale, fără conservanţi de către gospodinele din zona Saschiz vor lua drumul Italiei la sfârşitul acestei luni. Borcanele cu gemuri, aşezate în coşuri împletite din nuiele de meşteri din zonă, vor fi prezentate şi vândute în cadrul a două manifestări de referinţă în gastronomie organizate de Asociaţia internaţională Slow Food la Torino în perioada 26-30 octombrie: este vorba despre Salono del Gusto şi Terra Madre, un soi de Congres al Mâncării.
Fundaţia ADEPT Transilvania a făcut posibilă prezenţa gemurilor tradiţionale din zonă la manifestările Slow Food. În luna iunie a acestui an ADEPT a organizat la Saschiz un concurs de gemuri la care 12 gospodine au adus 85 de borcane cu diferite sortimente. Comisia care a deliberat a fost alcătuită din trei specialişti Slow Food, iar gemurile alese pentru a fi prezentate în Italia au fost supuse ulterior unor analize la Târgu Mureş, în vederea exportului fiind nevoie de un aşa numit "buletin de analiză".
Fundaţia ADEPT Transilvania va avea un stand propriu la Salono del Gusto din Torino iar, în paralel va participa la două dintre modulele pe care este structurată manifestarea Terra Madre: la cel de gastronomie-procesarea fructelor şi legumelor şi la modulul de "turism responsabil".
Delegaţia fundaţiei ADEPT Transailvania va cuprinde patru persoane: Cristi Gherghiceanu (manager ADEPT), Katarina Schaaser, Gerda Gherghiceanu şi Walter Fernolend. Organizaţia Slow Food International numără peste 83.000 de adepţi din 107 ţări iar în ţara noastră primul "Conviviu" Slow Food a luat naştere la Sighişoara, în iulie anul trecut, la iniţiativa fundaţiei ADEPT.
Preşedintele organizaţiei Carlo Petrini a vizitat Saschizul în luna iunie a.c. şi a pledat pentru stoparea producţiei industriale al