"Cercelirea" oilor, caprelor si porcilor este, in preajma integrarii in UE, intr-un haos total. Autoritatile veterinare au inceput sa perceapa amenzi pentru animalele neidentificate, dar au "uitat" sa imparta cercei pentru sase milioane de oi. In timpul acesta, piata neagra a "cercelusilor" se dezvolta vertiginos. La doar cateva luni pana la aderarea la Uniunea Europeana, operatiunea de identificare a ovinelor, caprinelor si suinelor, este intr-un haos total. Autoritatile veterinare au inceput deja sa perceapa amenzi pentru animalele neidentificate, dar, pe de alta parte, au "uitat" sa imparta crotalii pentru sase milioane de oi. De fapt, nici nu par sa stie de existenta lor. Iar din informatiile noastre, piata neagra a cercelusilor este in plina dezvoltare.
Operatiunea de identificare a animalelor este vitala pentru Uniunea European. Bruxellesul a transmis numeroase semnale de nemultumire vizavi de felul in care s-a demarat si derulat aceasta actiune in Romania. Chiar si in ultimul raport de tara a fost mentionat faptul ca: "managementul bazei de date trebuie imbunatatit considerabil, ceea ce implica imbunatatirea capacitatii administrative a autoritatilor veterinare." Raportul este insa conceput in termeni foarte diplomatici, iar situatia este mult mai grava. Sa prezentam, punct cu punct, macar o parte din probleme.
PLATIND OALELE... Circulatia ovinelor, caprinelor si suinelor neidentificate a fost interzisa dupa 30 iunie 2006. Iar dupa acea data, autoritatile veterinare au inceput sa imparta si amenzi. Spre exemplu, conform procesului verbal cu nr. 00482 din 27.07.2006, un agent economic a primit o amenda de 1.500 lei noi. Foarte corect, veti spune. Animalele trebuie identificate, cei care nu se supun, sa plateasca. Dar ce-ar trebui sa faca cel care nu are de unde sa ia crotalii pentru animale? Si mai grav, daca autoritatile veterinare nu au habar