O plimbare in propriul parc izolat de zgomotul orasului, mansarde inalte cu ferestre mici si rotunde, acoperisuri placate cu tigla rosie sau solzi de metal, stucatura pretioasa poleita cu aur... Nu sunt ingredientele unui nou ansamblu rezidential, dimpotriva, ele reprezinta criteriile prin care arhitectii au transformat, incepand cu secolului XIX, casele din Capitala in piesele de baza ale Micului Paris.
Piata rezidentiala din Capitala se afla in prezent in cautarea locuintelor moderne, insa vilele construite in stilurile gotic, florentin, brancovenesc sau chiar art nouveau (stilul anului 1900) au reintrat in atentia investitorilor interesati de case cu un aspect arhitectural deosebit.
"Acest tip de case abia de anul acesta au inceput sa iasa pe piata, pana acum fiind inactive", spune Razvan Dragomirescu, project manager in cadrul departamentului de vanzari rezidentiale al Eurisko.
Vilele vechi, construite la sfarsitul secolului XIX si in perioada interbelica, au devenit foarte cautate odata cu intrarea pe piata a investitorilor straini care au sesizat potentialul caselor de patrimoniu datorita suprafetelor generoase pe care le ofera, cu 10 pana la 15 camere.
Insa nu toti potentialii cumparatori de case boieresti sunt tentati de achizitionarea lor in scopul de a le transforma in resedinte. Motivele sunt in principal structura de rezistenta slabita, instalatii electrice si sanitare precare, la care se adauga complicatii suplimentare in cazul unui imobil de patrimoniu pentru care orice modificare trebuie autorizata si de Ministerul Culturii.
"Clientii interesati de case sunt ambasadele si consulatele, bancile si marile companii interne si internationale care sunt in cautarea unui sediu reprezentativ, precum si investitori care renoveaza aceste imobile si le scot ulterior pe piata spre inchiriere", spune Victoria Linca, senior consultant