Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis ieri ca rejudecarea dosarului Fondul National de Investitii (FNI) sa se desfasoare de-a lungul a trei luni, in sedinte saptamanale. In acest sens si pentru a diminua costurile imense aferente citarii tuturor partilor din proces, Tribunalul a trimis deja citatii, cu toate termenele, celor peste 300.000 de pagubiti.
De altfel, la termenul de ieri, procesul a fost amanat pentru lipsa de aparare a unor parti, urmatorul termen fiind, potrivit planificarii, peste o saptamana. Sala de judecata a fost plina de pagubiti care au acuzat faptul ca nu toate persoanele vinovate au fost pedepsite si ca procesul dureaza prea mult.
Reintoarcerea dosarului FNI la tribunal a bulversat pentru o zi activitatea arhivei penale. Cele 2.100 de volume ale dosarului au fost aduse in arhiva cu ajutorul detinutilor, pentru ca angajatii tribunalului nu au putut face fata tonelor de documente.
Conducerea tribunalului a hotarat citarea tuturor persoanelor implicate in proces o singura data pentru toate termenele stabilite de-a lungul celor trei luni, pentru a evita costurile suplimentare, avand in vedere ca, in 2005, pentru citarea celor peste 380.000 de parti, Tribunalul Bucuresti a cheltuit cinci miliarde de lei.
Sentinta TMB, casata
La jumatatea lunii iunie, dupa sase luni de anchete si procese, Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatiile facute de partile din acest caz, hotarand casarea deciziei Tribunalului Bucuresti si trimiterea dosarului la instanta de fond pentru rejudecare. Solutia casata, data la data de 13 octombrie 2005 de catre judecatorii Sectiei I Penala, dispunea condamnarea celor 12 inculpati in dosarul FNI la pedepse privative de libertate cuprinse intre 4 si 20 de ani.
Acestia sunt fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, Stefan Boboc (fost presedinte al Comisiei Nation