Galerie foto
Dincolo de informatiile cu iz senzationalist, se ascunde o intreaga poveste economica, mai putin stiuta, cu date si cifre exacte. Si o poveste inca nescrisa despre angoasele integrarii in satele lui Charles.
„Perlele coroanei” sint Viscri si Malancrav, doua asezari izolate din apropierea Sighisoarei. Aici sint cele mai importante investitii si tot aici se opreste Charles ori de cite ori vine in Romanaia. La Malancrav, Fundatia „Mihai Eminescu Trust” a luat in concesiune 108 hectare de livada iar din 2003 produce suc de mere natural.
„Sint produse ecologice, dar afacerea nu e profitabila. Cam cit castigam, atata cheltuim cu livada”, afirma Caroline Fernolend, omul care se ocupa in Romania de treburile Fundatiei.
Recolta slaba
Culesul s-a incheiat saptamana trecuta, insa muncitorii se pling ca productia de mere a fost foarte slaba. „A dat un frig prin primavara si nu s-au prea facut mere”, spune Werner Bloos, unul dintre cei patru angajati. Livada nu mai da randament ca inainte, cind era exploatata intensiv, tocmai pentru ca produce organic iar insecticidele sau alte substante chimice sint interzise.
„Anul asta n-a fost prea grozav pentru fructe si pentru ca livada n-a fost lucrata deloc”, afirma insa unul dintre fostii angajati, care acuza proasta administrare a livezii.
Suc de Malancrav Galerie foto Dan Tapalaga
Afaceri cu suc de Malancrav
In 2004 si 2005, livada ar fi produs in jur de 17.000 de litri de suc de mere pe an. O sticla de 750 ml de „suc de Malancrav” se vinde destul de scump, cu 45.000 litrul. Fundatia intentioneaza sa mareasca pretul la 60 de mii tocmai din cauza costurilor de productie ridicate.
Cum in Romania nu prea exista piata pentru produse ecologice, cei mai multi clienti sint ambasadele de la Bucuresti si turistii straini. La un calc