Theodor Stolojan a demisionat din functia de consilier prezidential, la numai o zi dupa lansarea platformei de reforma a PNL si de unificare a fortelor de dreapta. "Am asteptat ca presedintele sa se intoarca din Serbia si am solicitat ca sa avem o discutie, i-am aratat ca angajarea mea in sustinerea propunerii de platforma ar excede deja sfera activitatilor care nu ar afecta activitatea mea la Cotroceni, munca mea in Administratia Prezidentiala. Prin aceasta solutie am demonstrat, contrar spuselor unor analisti si chiar ale unor ziaristi, ca iau decizia corecta. Si mie si presedintelui ne pare rau pentru aceasta situatie", a declarat Stolojan intr-o emisiune a postului B1. Acesta s-a inteles cu presedintele Basescu sa-si exercite in continuare functia timp de 15 de zile, in loc de 30, cat ar fi putut cere presedintele.
Afirmatiile lui Stolojan au fost confirmate a doua zi de Basescu. "Daca ar fi fost consilier politic, n-am fi avut probleme. Dar este important sa il am acum, cand se discuta bugetul", a adaugat seful statului. Acesta a spus ca are deja cateva variante de posibili succesori ai liberalului. Reactiile in randul partidelor au variat. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca demisia rezolva "doar o jumatate de problema", cea institutionala, persistand suspiciunile ca seful disidentei liberale este manevrat de la palatul Cotroceni. "Acest proiect ramane in continuare bantuit de suspiciunea ca este un cal troian al presedintelui Traian Basescu in cadrul luptei dintre cele doua palate", a afirmat Geoana.
Reactii divergente in Alianta
Pedistii sustin ca gestul era previzibil. "Demisia lui Theodor Stolojan din functia de consilier prezidential este un lucru firesc si normal", a observat Emil Boc. Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a invocat un anunt mai vechi al fostului consilier dupa care va demisiona, daca se va intoarce in p