BARUL CASEI Fiind copii ai unor tinuturi vinicole, caderea frunzelor ne aduce aminte, in fiecare an, de bucuria pe care o resimteam alaturi de bunici la culesul viilor. Vremea deja se racea si de multe ori mainile inghetau pe ciorchinii ca de aur ai strugurilor. Dar nimic nu mai conta. Gandul ne era numai la paraiasul dulce care va curge in cana direct din teasc.
Mustul, in stare proaspata, este lichidul dulce, obtinut prin stoarcerea si presarea strugurilor - manual sau cu niste simple dispozitive numite dezbrobonitoare-zdrobitoare - si apoi presarea mustuielii cu ajutorul teascurilor sau a simplelor prese. Pentru limpezire, mustul obtinut se strecoara prin saci de tifon sau printr-o panza mai rara. De dulceata mustului nu ne putem bucura insa mai mult de trei-patru zile. In urma fermentarii, din "piscaret" mustul devine acru si i se ridica si gradul de alcoolemie pana la 4%. Este vorba despre mustul inasprit sau tulburelul, cum ii mai spun romanii. Conservare Atat mustul proaspat, cat si mustul inasprit merg foarte bine cu pastrama, friptura sau branza de burduf. Multi romani ar dori insa sa se poata bucura mai mult timp de acest pretios aliment care este mustul. Mustul pasteurizat, mustul sterilizat si cel concentrat sunt rezultatele unor procedee de conservare a acestui "fiu al strugurilor", dupa cum spunea Pasteur. De asemenea, mustul sterilizat si cel concentrat se pot combina cu apa pana cand acestea ajung la o concentratie de aproximativ 25% zahar. Produsul obtinut este asemanator mustului proaspat si se poate consuma pe tot parcursul anului, fara ca acesta sa sufere vreo modificare.
"Strugurii sunt alimente pentru ingeri si copii, mustul un puternic sustinator pentru adulti, iar vinul «carja» sperantei pentru varstnici" - Louis Pasteur"Triada de aur" Vita-de-vie inseamna de trei ori viata, adica struguri, must si vin, iar strugurii, mustul si v