Romania a fost anul trecut liderul regional la atragerea de investitii greenfield (de la zero), depasind Cehia, Polonia, Ungaria si Bulgaria.
Romania a atras anul trecut 235 de proiecte de investitii greenfield (de la zero), in crestere cu 37% fata de cele 171 atrase in 2004 si dublu fata de cele 117 proiecte atrase in 2003, arata un studiu al Conferintei ONU pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).
Romania a reusit astfel sa surclaseze Polonia (cu 234 de proiecte greenfield atrase), Ungaria (173), Bulgaria (130) si Cehia (127).
Datorita acestor rezultate, Romania a urcat anul trecut sapte locuri in topul statelor cu cele mai mari performante la atragerea investitiilor straine, de pe 31 pana pe 24. Studiul ia in calcul investitiile straine atrase in 2005 si in primele sase luni din 2006.
Investitiile straine ce vor intra in Romania in acest an vor stabili un record absolut, fiind vorba de fluxuri de circa 8,4 miliarde de euro, in crestere cu 64% fata de cele de 5,1 mld. euro din 2005.
"Romania asteapta in acest an investitii straine directe de circa 6,2 miliarde de euro, excluzand banii pentru BCR, deja intrati in conturile statului", a declarat Florian Vasilache, secretar general al Agentiei Romane pentru Investitii Straine, cu ocazia lansarii raportului UNCTAD. La anul, investitiile straine se vor reduce din cauza epuizarii privatizarilor, dar vor ramane peste cele de anul trecut, a mai precizat reprezentantul ARIS.
Desi Romania raporteaza in aceasta perioada investitii record, investitorii straini de pe piata locala inca se declara nemultumiti de unele conditii oferite de Romania.
"Legislatia fiscala este inca prea variabila pentru planuri de afaceri pe 3 sau 5 ani, contributiile sociale sunt inca prea mari si, mai nou, incep sa apara goluri pe piata muncii, in domenii de calificare medie si inalta", a declarat Ruxandra Bandi