Pentru a inlatura orice suspiciune cu privire la capacitatea Romaniei de a actiona impotriva traficului cu fiinte umane, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a demarat, ca urmare a recomandarilor Comisiei Europene, un amplu proces pentru combaterea fenomenului in discutie. Acest capitol a adus, in urma cu cateva luni, singurul stegulet galben pentru subordonatii lui Vasile Blaga, lucru care a determinat autoritatile in domeniu sa se implice serios in rezolvarea neajunsurilor.
In acest sens, se precizeaza intr-un comunicat MAI, au fost intensificate operatiunile pentru anihilarea infractorilor care actioneaza pe aceasta linie, dar nu au fost neglijate nici relatiile de cooperare externa, scopul fiind asigurarea protectiei propriilor cetateni si alinierea la standardele internationale. Astfel, in perioada ianuarie 2005 - august 2006, Politia de Frontiera a descoperit si anihilat 70 de filiere de trafic de carne vie, in care au fost implicate peste 350 de persoane. Potrivit MAI, Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO) si Politia de Frontiera au instrumentat, anul trecut si in primul semestru al acestui an, aproximativ 1.300 de dosare de trafic de fiinte umane, in care au fost implicate peste 2.300 de persoane, 500 dintre acestea fiind arestate sau retinute. In aceeasi perioada, 1.200 de traficanti au fost trimisi in judecata, iar alti 250 au fost condamnati definitiv. Totodata, in cadrul investigatiilor efectuate, au fost audiate circa 3.800 de potentiale victime ale traficului de fiinte umane.
Raportul de Monitorizare prezentat in luna mai a.c. de catre Comisia Europeana remarca progresele realizate de Romania in domeniul combaterii traficului de persoane, prin infiintarea Agentiei Nationale de Prevenire a Traficului de Fiinte Umane si Monitorizare a Asistentei Acordate Victimelor Traficului de Persoane. Aceasta institutie, spun