al Investiţiilor 2006 al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Comerţ (UNCTAD), Ruxandra Badilă, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Aceasta spune că al Investiţiilor 2006 al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Comerţ (UNCTAD), Ruxandra Badilă, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Aceasta spune că multinaţionalele angajează tot mai mulţi străini pe posturi de conducere, situaţie care duce la creşterea costurilor - la care concură şi cursurile de pregătire a noilor salariaţi români, obligatorii în multe cazuri din cauza "specializării" foarte vagi.
În schimb, Florin Vasilache, secretar general al Agenţiei pentru Investiţii Străine (ARIS), se arată optimist, considerând că marii afacerişti nu vor ocoli ţara noastră nici după aderare, atraşi în special de avantajul competitiv al forţei de muncă. El a apreciat că nivelul anual de creştere a costului forţei de muncă din România va fi de maximum 12%, după integrare. Cu toate acestea, oficialul CIS a amintit de nivelul ridicat al contribuţiilor la asigurări de sănătate din România, ceea ce face oferta autohtonă necompetitivă la capitolul costul mâinii de lucru. Reprezentanţii investitorilor străini atrag atenţia asupra faptului că deja în domenii de activitate precum IT, construcţii, sistem bancar şi cel al resurselor umane se simte o acută lipsă de personal calificat, situaţie care ar putea determina companiile să renunţe la anumite planuri de investiţii.
Nivelul investiţiilor străine în România ar putea creşte şi după aderarea la UE, contrar exemplului noilor state membre unde, în primul an de după integrare, s-a simţit o stagnare a acestora. Optimismul autorităţilor şi al oamenilor de afaceri are la bază faptul că ţara noastră a fost "descoperită" târziu de către investitorii stăini, nefiind uitat nici avantajul competitiv al forţe