In varianta optimista, alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc in vara, cel mai devreme luna iunie. Daca se ia in calcul ca, pentru acest scrutin, trebuie modificata Constitutia si organizat un referendum, aceasta data ar putea fi devansata cu usurinta. Cert este ca varianta lansata in urma cu cateva saptamani, ca romanii sa fie chemati la urne in luna aprilie si eventual cuplarea acestui scrutin cu anticipatele, nu mai are sustinere practica.
Presedintele Comisiei de elaborare a Codului electoral, liberalul Mihai Voicu, spera ca, in cursul acestei saptamani, sa fie finalizat proiectul de lege privind alegerile pentru PE. "Joi vom avea dezbaterea finala la nivel de comisii. Cel mai probabil luni, proiectul va fi depus la Senat, unde va fi discutat in procedura de urgenta. Termenul de dezbatere este de 30 de zile", a explicat Mihai Voicu.
Ulterior, proiectul va ajunge la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Pentru a grabi pasul, grupurile parlamentare au cazut de acord ca proiectul sa ajunga in Plen ca initiativa a comisiei electorale si nu ca proiect al guvernului.
Voicu a explicat ca, in acest mod, nu se va ingradi dreptul parlamentarilor de a depune amendamente, insa amendamentele care vizeaza schimbarea radicala a documentului stabilit de comisia electorala nu vor avea sustinerea grupurilor parlamentare.
Chiar si asa, liberalul Mihai Voicu sustine ca legea nu va fi publicata in Monitorul Oficial mai devreme de 15 februarie 2007. Data exacta a scrutinului este stabilita prin hotarare de guvern. Iar comisia electorala a decis un termen de 90 de zile pentru organizarea efectiva a scrutinului.
Un calcul simplu arata ca romanii vor merge la vot cel mai devreme in luna iunie.
Formal, atat liderii coalitiei, cat si cei ai opozitiei s-au pronuntat pentru necesitatea organizarii alegerilor pentru PE cat