Primarul general al Bucurestiului, Adriean Videanu, si reprezentantii Asociatiei Florarilor au cazut de acord ca din 2007 florile sa se vanda in spatii comerciale moderne si cu acte in regula. Evident ca demolarea chioscurilor insalubre in care se vand acum flori nu-i incanta deloc pe patronii acestora.
Cat despre casele de marcat necesare, florarii nici nu vor sa auda. Ar insemna o bataie de cap in plus, ca sa nu mai vorbim de impozitele pe care ar trebui sa le plateasca.
Garoafe cu TVA si bon fiscal, expuse in chioscuri moderne? Niciodata, zic floraresele care sunt invatate, de zeci de ani, sa vanda la marginea strazii. Ele sunt hotarate sa mearga la Videanu sa-l convinga sa renunte la ideea cu bonul fiscal.
Elena Marin si Florentina Stan lucreaza de ani buni in Piata 1 Mai. Prima e florareasa de zece ani. Cealalta - de 22. Ele spun ca nu vor sub nicio forma sa lucreze cu aparatele de marcat, pentru ca nu se pricep la astfel de aparate si pentru ca e in dezavantajul lor.
Cheltuielile sunt mari, iar profitul este mic, sustin femeile. Au de platit paznicul care ramane peste noapte la taraba, dau bani pe ambalajele de flori, mai au pe lista de cheltuieli taxele pe care trebuie sa le plateasca primariei plus ca, explica ele, de multe ori arunca marfa pentru ca se ofileste sau o vand la sub pret.
„Astazi, de exemplu, nici nu mi-am facut safteaua la marfa. Romanii cumpara flori la inmormantare, la botez si la nunta, ca nu au bani. Floarea nu se mananca”, spune Elena.
„Maica, eu nu stiu sa ma iscalesc, si sa bat la masina?”
Florentina sta pe un sac de pamant de flori isi incalzeste mainile deasupra unei cratite cu carbuni incinsi. Spune ca e greu ca florareasa sa stea si pe frig si pe canicula la marginea strazii. „Noua ne-ar placea asa sa avem niste chioscuri micute, de termopan, aici in pi