Documente:
Prezentare studiu asupra coruptiei, GFK Romania
(19.10.2006) DOC
Europenii apreciaza diferit climatul de coruptie din tarile lor. Daca in tarile vest europene, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala, in tari precum Romania, Bosnia si Hertegovina si Republica Ceha locuitorii privesc coruptia ca pe o componenta permanenta a vietii lor.
Atat la acest capitol, cat si in privinta mitei la nivel personal, Romania ocupa primele locuri din regiune. Acestea sunt cateva dintre rezultatele unui studiu realizat de catre GFK Praga in prima jumatate a acestui an, in 21 de tari europene.
Conform studiului, majoritatea europenilor nu privesc coruptia ca o componenta curenta a vietii sociale. Aproximativ 59% dintre cei intervievati fie considera ca mita nu este necesara si ca te poti descurca, cu putina rabdare, si fara ea, fie apreciaza ca nu este deloc necesara.
Asadar, per ansamblu, in opinia persoanelor obisnuite, situatia in regiune nu este chiar ingrijoratoare. Mai ales in Suedia, Marea Britanie si Grecia, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala.
Nu aceeasi situatie este intalnita cand vine vorba de tari precum Romania, Bosnia - Hertegovina si Republica Ceha. Aici, coruptia este atat de uzuala, incat este perceputa ca fiind o componenta permanenta a vietii lor. De altfel, Romania sta cel mai prost la acest capitol.
La intrebarea daca “mita este un fenomen absolut natural in viata de zi cu zi”, 61% dintre romanii intervievati au raspuns pozitiv, Romania clasandu-se pe primul loc in aceasta privinta.
Justitia, sanatatea si guvernul, cele mai corupte sectoare din Romania
Majoritatea europenilor intervievati considera ca cele mai corupte medii/sectoare sunt cel guvernamental si cel al sanatatii (cate 14