Romanii sint campioni la dat mita si considera coruptia ca parte din viata lor, releva un studiu realizat pe baza unor sondaje de opinie din 21 de tari.
Studiul GfK Praga se bazeaza pe 22.000 de interviuri facute cu tineri avind virste cuprinse intre 15 si 21 de ani, din Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Serbia si Muntenegru, Suedia, Ucraina si Ungaria.
Potrivit GfK, in zona cercetata coruptia are un indice foarte mare, de 2,43, pe o scala de la 1 la 4. O coruptie mai redusa este intilnita in tarile Europei de Vest, in timp ce coruptia cea mai puternica corespunde regiunii Europei Centrale si de Est.
Necesara in Europa Centrala si de Est
Aproximativ 6 din 10 respondenti (59%) considera ca mita nu este necesara si ca te poti descurca si fara ea. Mai ales in Suedia, Marea Britanie si in Grecia, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala.
In schimb, peste jumatate dintre cei chestionati din Romania, Bosnia si Hertegovina si din Republica Ceha considera coruptia atit de uzuala, incit o percep ca pe o componenta permanenta a vietii lor. La acest capitol, Romania se situeaza pe primul loc, 61% dintre romani considerind mita absolut fireasca.
Vecinii nostri ne impartasesc parerea in mare parte: Ungaria (51%), Serbia si Muntenegru (49%), Bulgaria (36%). La polul opus se afla Suedia, unde pentru doar 8% dintre respondenti e natural sa dai mita.
Se poate si fara mita, dar...
Peste doua treimi dintre europeni (68%) refuza categoric un comportament corupt, raspunzind ca nu au dat niciodata mita. Aproximativ o patrime din populatia care traieste in intreaga regiune (24%) recunoaste ca a dat spaga la un moment d