Din ce in ce mai multi romani cu studii superioare pleaca in Europa pentru joburi mai bine platite. Fenomenul migratiei a luat amploare dupa extinderea Uniunii Europene, cand forta de munca din tarile nou intrate s-a orientat catre statele mai dezvoltate.
Medicul roman ii ia locul celui din Marea Britanie, care, la randul sau, a ales sa munceasca pentru un salariu mai avantajos in SUA, Noua Zeelanda sau Canada. Daca pentru romani migratia este un fenomen recent si asociat de obicei cu persoanele care aleg sa lucreze in Italia si Spania in agricultura - asa numitii capsunari - in Statele Unite a doua generatie de vest-europeni, nascuta pe pamant american, termina liceul.
Alaturi de muncitorii necalificati si calificati, incep sa plece in strainatate din ce in ce mai multi romani cu studii superioare. Dintr-o perspectiva nationalista, despre Romania se poate spune ca pierde oameni calificati. Pierderea poate fi considerata dubla daca luam in calcul faptul ca numai pentru anul 2007, Ministerul Muncii are prevazuta in buget suma de 42,2 milioane de lei noi pentru formare profesionala, 13,2 milioane de lei pentru stimularea mobilitatii fortei de munca si 103,6 milioane de lei pentru finantarea programelor de ocupare a fortei de munca in lucrari de interes comunitar.
STATISTICI. Organizatia Internationala pentru Migratie a estimat ca aproximativ 2 milioane de romani muncesc, in prezent, in alte tari. Aproximativ 40% dintre cei care au plecat aveau varste cuprinse intre 30 si 49 de ani. Cei mai multi proveneau din mediul rural. Destinatiile preferate ale emigrantilor romani sunt Spania, Italia si Germania.
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, este de parere ca o consecinta negativa a fenomenului migratiei este "seceta intelectuala", plecarea oamenilor cu studii superioare care isi parasesc tara pentru optiuni mai bune in alte state. Ei creeaza un v