Statele Unite se confrunta cu o noua problema: ateismul popularizat prin intermediul cartilor de multi oameni de stiinta.
Un val de carti ateiste au invadat piata in aceasta toamna, in SUA, unele dintre ele avand sanse mari de a ajunge pe lista best-seller-utilor, in ceea ce sustinatorii genului vad drept o reactie la modul in care religia se imbina cu politica, noteaza Michael Conlon, comentator pe probleme religioase al agentiei de presa Reuters.
"Religia divizeaza comunitatea umana", a afirmat Sam Harris, autorul cartii "Letter to a Christian Nation," ("Scrisoare catre o natiune creotina"), lucrare plasata pe locul al 11-lea pe lista cartilor care nu sunt de fictiune, alcatuita de The New York Times, la 15 octombrie.
Exista "o vizibilitate imensa si o autorizare politica a religiei. Presedintele Bush isi foloseste primul veto pentru a interzice finantarea cercetarii celulelor susa, iar oamenii de stiinta de pretutindeni sunt revoltati", a afirmat Harris intr-un interviu.
Polarizarea religioasa reprezinta o parte din multele conflicte ale lumii, a mai adaugat el, incluzand conflictele din Israel oi Iran. "Dar niciodata nu este adusa in discutie. O consider povestea vremurilor noastre. Dar sunt prea putini oameni care au curajul sa spuna ceea ce gandesc".
Cartea lui, de 96 de pagini si in format de buzunar, care condenseaza o serie de argumente impotriva credintei, a aparut pe lista prezentata de ziarul The Times exact inaintea publicarii cartii "The God Delusion", scrisa de Richard Dawkins, om de stiinta la Universitatea Oxford, cunoscut drept un ateu de mai multa vreme.
In plus, cartea lui Harris, "The End of Faith", publicata in 2004, se afla pe locul 13 in acelasi clasament de lucrari care nu sunt de fictiune.
Editorii de la Weekly sustin ca au constatat "un numar impresionant de atacuri vehemente la adresa r