Nicolae Moldovan(Foto: Ziua de Cluj)
Imediat dupa producerea accidentului, seful Parchetului judetean a fost testat de ofiterul de la circulatie cu aparatul etilotest, care a aratat o proportie de 0,66 mg/l alcool pur in aerul expirat. Acest lucru l-a facut pe politist sa-l duca pe Moldovan la Clinica Medicala III pentru recoltarea de probe biologice, prima proba fiind luata la ora 23.40.
In 17 octombrie, Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj, unde seful Politiei Rutiere Cluj, Alexandru Muresan, spune ca a dus personal probele in recipiente sigilate, a dat rezultatul: 0,75 grame de alcool la mie la prima proba si 0,65 grame la mie la a doua proba. Ceea ce a surprins pe unii politisti este diferenta mica dintre ce a indicat aparatul etilotest si rezultatul IML.
Politistii spun ca, de multe ori, alcoolemia in aerul expirat este dubla in sange. Aparatele folosite de politisti nu sunt omologate si nu constituie proba in instanta. Ceea ce ramane este buletinul medico-legal.
Muresan a explicat ca proportia afisata de aparatul etilotest poate fi influentata de multi factori umani si are rolul de a-i arata politistului daca trebuie dus soferul la test biologic. Pentru asta, aparatul trebuie sa indice peste 0,40 mg/l.
Procurorii nu ancheteaza cazul
Pentru ca fapta lui Moldovan ar constitui infractiune numai daca nivelul alcoolemiei ar fi fost de 0,80 grame la mie, prim-procurorul s-a ales doar cu o amenda contraventionala de 200 de lei si suspendarea permisului de conducere pe trei luni.
Surse judiciare au spus, insa, ca la nivelul conducerii IPJ Cluj s-a avut in vedere si trimiterea dosarului pentru o mai profunda analizare a accidentului la Parchetul Curtii de Apel (PCA) Cluj.
De altfel, ieri dimineata, purt