Braila pare un oras blestemat sa nu scape de meteahna gunoaielor aruncate pe strazi. Orice ar face autoritatile, se gasesc destui braileni care sa isi scoata mizeria din curte si sa o arunce la coltul strazii. Vorba buna nu a mers, amenda nu a dat rezultate, puterea exemplului a fost ignorata. Povestea dureaza de ani de zile si probabil ca va mai dura inca un schimb, doua, de generatii pina cind normele de convietuire civilizata vor incepe sa prinda radacini si pe meleagurile noastre. Pina atunci, needucatii si ignorantii care murdaresc domeniul public cu gunoaiele lor, in loc sa le scoata in fata portii, intr-o pubela, o data pe saptamina, vor continua sa-si faca de cap, in dispret total fata de brailenii de buna credinta. Din pacate, nesimtirea unora costa bani grei, bugetul local cheltuind anual miliarde de lei pentru a curata strazile in urma lor.
De la inceputul anului in curs, municipalitatea a alocat 350.000 lei noi (3,5 miliarde de lei vechi), pentru ridicarea a peste 3.500 tone de deseuri din asa-numitele halde neautorizate. Bani aruncati aiurea, in loc sa fie folositi pentru reabilitarea spatiilor de joaca pentru copii, sau crearea unora noi, de exemplu!
"Ce sa-i facem, daca mentalitatea brailenilor e ceva de genul “Hai sa-l aruncam in strada, ca trebuie sa vina Primaria sa-l ia, pina la urma, doar n-o sa-l lase acolo”. Cu felul asta de a gindi ne luptam, dar ne luptam degeaba. Degeaba le da Politia Comunitara amenzi, daca mai departe nu ii forteaza nimeni sa le plateasca! Probabil ca singura solutie, ca sa potolesti un astfel de individ, ar fi ca, atunci cind il prinzi aruncind gunoiul in strada, sa incarci toata halda intr-un camion si sa i-o basculezi in curte. Din pacate, nu mai sintem in Evul Mediu, sa putem face asa ceva! Nu ne ramine decit sa asteptam sa mai treaca vreo citeva generatii, sa se schimbe conceptii si me