Un dialog direct cu Siria şi Iranul, soluţia pentru ieşirea din impas al existenţei armelor de distrugere în masă. Astăzi, e clar pentru toată lumea că războiul a ajuns la un punct de răscruce, sondajele indicând o nemulţumire crescândă a opiniei publice americane. Comisia Baker, parte integrantă a dezbaterilor la scară naţională în acest sens, ia acum în calcul, pe lângă posibilitatea retragerii din Irak, şi varianta unui dialog cu Siria şi Iran, vecini ai acestei ţări şi ţinta acuzaţiilor de până acum ale Washingtonului că alimentează insurecţia irakiană.
Discuţii cu inamicul
"Cred în iniţierea unor discuţii cu inamicii noştri. Nici sirienii, nici iranienii nu doresc un Irak haotic. S-ar putea să ne aşteptăm din partea lor şi la altceva decât la opoziţie", a spus Baker. De altfel, potrivit relatărilor din "Los Angeles Times", printre cei 150 de experţi din străinătate pe care comisia Baker i-a consultat s-au numărat şi reprezentanţi din Siria şi Iran. În definitiv, cum spunea Madeline Albright, "nu faci pace cu prietenii, faci pace cu duşmanii". Interesant că până şi un "uliu", cum este considerat ministrul american al apărării, Donald Rumsfeld, declara recent că armata SUA este prea puternică pentru a pierde războiul din Irak, adăugând, însă, că, până la urmă, va fi nevoie şi de eventuale măsuri politice pentru a înregistra o victorie.
Bush despre judecarea suspecţilor de terorism
"Este una din rarele prilejuri când un preşedinte semnează o lege care va salva vieţi americane. Ea va hotărî pedeapsa cuvenită teroriştilor pe care i-am capturat. Tribunalele militare vor oferi posibilitatea unor acte de justiţie echitabile, potrivit cărora acuzaţii vor beneficia de prezumţia de nevinovăţie, vor avea acces la avocaţi şi li se vor comunica dovezile împotriva lor. Aceste tribunale militare sunt legale, sunt corecte şi necesare."